Om Limburg ook tijdens de grootschalige werkzaamheden aan de A2 bereikbaar te houden, slaan Rijkswaterstaat en mobiliteitsorganisatie Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB) en Midden Limburg Bereikbaar (MLB) de handen ineen. De komende jaren wordt de A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreed. Via een gezamenlijke communicatiecampagne worden weggebruikers tijdig en duidelijk geïnformeerd over de werkzaamheden, afsluitingen en alternatieven.

Slim reizen voor minder hinder


De samenwerking richt zich op het beperken van verkeershinder en het stimuleren van Slim Reizen: een aanpak waarbij reizigers worden aangemoedigd om buiten de spits te reizen of gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen zoals fiets en openbaar vervoer. Ook werkgevers, logistieke bedrijven en toeristische ondernemers worden actief benaderd om mee te denken over slimme oplossingen.

Lokaal netwerk, regionale slagkracht


“Bij zo’n omvangrijke ingreep als de verbreding van de A2 in het smalste stukje van onze provincie, is goede afstemming en samenwerking cruciaal,” zegt Manuel Dijkstra, programmadirecteur van Zuid-Limburg Bereikbaar. “Wij kennen de lokale situatie en beschikken over een breed netwerk. We zetten onze kennis en regionale slagkracht graag in voor een betere bereikbaarheid en goed geïnformeerde weggebruikers. Dat doen we samen met Midden Limburg Bereikbaar en andere partners in én buiten de regio.”

De grootschalige werkzaamheden aan de A2 gaan in augustus van start. In die periode blijft het verkeer in beide richtingen mogelijk over drie versmalde rijstroken met een maximumsnelheid van 90 km/u. Tijdens meerdere geplande weekendafsluitingen worden duidelijke omleidingsroutes ingezet en komt er extra communicatie via een speciale projectwebsite, nieuwsbrieven, advertenties en informatieschermen langs de weg.

Integrale aanpak


“Vanuit Midden Limburg Bereikbaar zoeken we waar het kan en zinvol is altijd provinciebreed de samenwerking op met partners zoals Rijkswaterstaat en Zuid-Limburg Bereikbaar,” vult Trude Rietveld aan, programmamanager van Midden Limburg Bereikbaar. “Bij grote en langdurige hinderopgaven zoals deze, is het voor ons vanzelfsprekend om samen te werken. Zo houden we onze regio’s én de provincie als geheel zo goed mogelijk bereikbaar.”

Met deze integrale aanpak werken Rijkswaterstaat en de regionale mobiliteitspartners niet alleen aan een vlotte doorstroming tijdens de werkzaamheden, maar leveren ze ook een bijdrage aan een duurzame en toekomstbestendige mobiliteit in Limburg.